onsdag 2 oktober 2019

FAS - Utflykt till Söderköping – 28 maj 2019
 Mems slussar

Aktiva Seniorer i Nyköping-Oxelösund var idag på resa i Östergötland. Första platsen att besöka var Mem vid Göta Kanal. Där finns de två första/sista slussarna i kanalen beroende på vilket väderstreck man kommer från. Fika intogs i Kanalmagasinet, en mycket imponerade byggnad som uppfördes för invigningen av Göta Kanal år 1832. Karl XIV Johan var regent och närvarade vid invigningen. Barbro Mellqvist från Söderköpings turistbyrå mötte oss vid Mem för att guida oss resten av dagen.
På slingriga vägar tog vi oss ned till den eldrivna färjan vid Stegeborg och kom fram med 3 minuters marginal. I ett lugnt tempo fortsatte färden ned mot Sankt Anna. Vårt nästa mål var De poetiska vägstenarna i Nartorpbygden. Dessa stenar restes av Conrad Johansson 1920. De fem stenarna är en hyllning till fosterlandet och hembygden.
Efter den andliga spisen från texterna på stenarna var det tid för lekamlig spis på Husby Säteri med anor från slutet av 1700-talet. Efter en god lunch berättade nuvarande ägaren Fredrik Wastesson om hur hans familj rustat upp och utvecklat slottet.
Nästa mål var Söderköping och dess historia. Barbro berättade om de rika kulturlagren, ända upp till fyra meter. Detta tydliggjordes på utställningen ”Söderköping under våra fötter, Vintervadsgatan ”. Vi gick även förbi Drothemskyrkan, Sankt Laurentiikyrka. Dessutom beskrevs deras föregångare Franciskanerklostret.
Lars Bodelius visade upp sitt hus och berättade dess historia. Huset är Söderköpings äldsta bostadshus, som uppfördes på order av Johan III och skulle byggas i sten.
Ett stopp i Söderköping brukar innebära att Smultronstället besöks och vi gjorde inget undantag. Vi njöt av glass och kaffe.

En händelserik dag avslutades vid Djurtandvårdskliniken i Västra Husby. Inga patienter var på plats, men vi fick veta om de resurser som finns och hur tekniken har utvecklats under åren.