tisdag 1 februari 2011

Mervetarna

Aktiva Seniorer i Nyköping och Oxelösund
Aktiva Seniorer, MERVETARNA-cirklar i bl.a humaniora, naturkunskap, den Svenska historien m.m.

Allmän information:
I cirklarna träffas vi som har gemensamt intresse för ett särskilt ämne. Vi läser om detta ämne i Medborgarskolans Mervetarhäften. Dessa är skrivna av framstående specialister inom resp. område.
Vi träffas på Medborgarskolan två timmar varannan vecka och diskuterar det vi läst. En person i gruppen leder cirkeln men alla drar sitt strå till stacken och bi-drar med sina synpunkter och ev. kunskaper i ämnet. Men man behöver absolut inte ha några förkunskaper för att kunna delta!
Diskussionens vågor brukar gå höga och ibland kryddas det hela av en och annan rolig historia! Samtidigt som vi har tillfälle att ventilera allt som rör sig i nutid och dåtid får vi ett par timmars trevlig samvaro med inkluderad kaffepaus.
På köpet aktiveras hjärnan hos oss Aktiva Seniorer!


Pågående cirklar:
Sedan flera år pågår en humanioracirkel, där vi läst och diskuterat det mesta från ”Athen - demokratins vagga” till ”Kinas historia ”.
En cirkel i arkitekturhistoria är inne på sjunde året. I detta ämne finns inga Mervetarhäften, men vi har själva letat fram lämplig litteratur. Det går alltså utmärkt att bilda en cirkel i ett ämne som ligger utanför det uppgjorda programmet.

Studiehäftena:
Det finns en mängd häften inom områdena humaniora, naturkunskap och samhällskunskap. Dessutom finns ett särskilt program om den svenska historien. (Klicka på någon av rubrikerna  humaniora, naturvetenskap m.m. för att se exempel på huvuddelningar.)
Exempel:
Inom naturkunskap finns fyra huvudavdelningar: Människan, Naturen, Jorden och Universum. Inom varje avdelning finns starthäfte och häften om idéhistoria, energi, evolution, resurser, kommunikation, strukturer i samspel samt katastrofer.
Lokal:
Medborgarskolans lokaler på Högbrunnsvägen 2 i Nyköping.
Tid: I samråd med deltagarna.
KOM MED I EN MERVETARCIRKEL DU OCKSÅ!Hör av dig till Styrelsen för Aktiva Seniorer i Nyköping - Oxelösund eller skicka in en intresseanmälan till Hjördis Hindsäter: hindsater@telia.com
Väl mött i nya spännande studiecirklar nu eller i höst!