torsdag 4 december 2014

2015-års Heldags VÅRRESA till SaltsjöbadenVälkommen till 2015-års vårresa den 26 maj till Saltsjöbaden i Wallenbergs fotspår.      
Avresa kl 08.00 Brukslagargatan (vid gamla brandstation).
Hemkomst ca kl 18.
Idén att anlägga en badort vid Neglingeön hade Alice och Knut Wallenberg fått vid besök i eleganta badorter på kontinenten. Knut ville för Stockholmarnas rekreation anlägga bland annat ett hotell, en restaurang på en holme, herr- respektive dambadhus, järnväg från Stadsgården till Saltsjöbaden samt ett observatorium. Idén presenterades år 1889. Detta krävde bland annat förvärv av mark från Erstaviks fideikommiss och omfattande finansiering.  
Vi kommer att få veta mer om hur den då 37-årige Knut Wallenberg vd för Stockholms Enskilda bank som trots den ekono­miske häradshövdingen Marcus Wallenberg i banken lyckade få igenom detta riskprojekt. Varifrån kom pengarna och vilka satsade på projektet? Vilka genomförde de stora satsningarna på infrastruktur och samhällsbyggande? 
Besöket kommer vi att inleda med förmiddagskaffe i församlingshemmet. Därefter kommer vi att bli guidade i Uppenbarelsekyrkan som Ferdinand Boberg ansett vara det arkitektarbete som obetingat är det av hans arkitektarbeten som intensivast fascinerat honom under dess tillblivelse och alltjämt ligger hans hjärta närmast.
De som orkar med en promenad på cirka 400 m i brant backe upp till Saltsjöbadens Observatorium får se teleskopet och utsikten över Saltsjöbaden.
Sedan åker vi till området vid Grand Hotell där vi äter lunch i Stationshuset. Vi kommer att få en huvudrätt med fisk/kött, (avgörs senare), lättöl/mineralvatten och kaffe. Var god ange vid anmälan om vegetarisk kost önskas.
Efter lunchen är det möjligt att gå på egen promenad i den närmaste omgivningen t.ex. till Restaurangholmen, bland segelbåtarna, eller i området vid hotellet och söderut längs kusten där de gamla badhusen låg och från land se de nya badhusen mm på Restaurangholmen.
Vi kommer därefter att bli guidade i en av de magnifika villorna, Grünewalds-villan. Där får vi också eftermiddagskaffe. 

Pris  625.- kr för bussresa, för- och eftermiddagskaffe, lunch och guidning.
Bindande anmälan senast den 15 maj 2015 till Kerstin Bogne 0155-21 84 42, 073-764 23 03 eller Aina Hansson 0155-28 77 09, 070- 232 0095.
Betalning senast den 15 maj till bankgiro 5031- 6413. Glöm inte att ange avsändare. Medlemmar äger företräde.